duminică, 7 mai 2023

Cum eficientizezi spațiul dintr-un living mic. 4 recomandări practice

Știi cum se spune: nu există spațiu prea mic, ci organizare nu tocmai inspirată. Din acest motiv, nu ar trebui să te descurajeze dimensiunile reduse ale sufrageriei tale. OK, poate că e mai greu de amenajat și organizat, poate implică mai multă atenție la detalii, dar asta nu înseamnă că e o misiune imposibilă.

De fapt, cu puțină inspirație și simț practic, poți face un living mic să pară mai aerisit și mai mare, iar în timp poți învăța să te bucuri de el fix așa cum e, chiar dacă nu ești tu adept al minimalismului neapărat.

Noi îți venim în ajutor cu 4 recomandări practice care să te ajute să valorifici spațiul din living. Iată-le:

„Lasă lumina să intre la tine în living”

Lumina naturală creează impresia unui spațiu mai aerisit, așa că sugestia noastră e s-o valorifici din plin. Alege niște perdele subțiri, delicate, simple, care permit luminii să pătrundă în încăpere. Completează-le cu draperii, dacă simți nevoia și vrei să adaugi un plus de eleganță (ele pot fi practice mai ales pentru momentele în care vrei să tragi un pui de somn pe canapea).

Nu ai parte de prea multă lumină naturală? Nu-ți face griji: poți apela cu încredere la corpurile de iluminat - general și ambiental deopotrivă. Asigură-te, totuși, că alegi unele de dimensiuni proporționale cu cele ale sufrageriei. 

Nu de alta, dar oricât de mult ți-ar plăcea lampa aceea uriașă de podea, s-ar putea ca ea să nu încapă sau, dacă încape cu chiu-cu vai, să nu-ți mai lase prea mult spațiu în colțul unde o amplasezi. Sesiunile tale de citit nu vor fi, în această situație, așa de plăcute precum te aștepți.

Mizează pe o paletă cromatică deschisă

Alb, crem, nuanțele pastelate - iată doar câteva opțiunile pe care le ai la îndemână. Dacă nu vrei să te complici deloc, alege cu încredere alb, o variantă sigură și ușor de pus în valoare.

Albul ți se pare totuși comun și plictisitor? Văruiește unul dintre pereți într-o altă culoare, așa cum e roz pastelat sau bleu - de regulă, e vorba despre peretele pe care e dispusă canapeaua.

Valorifică spațiul pe verticală

Și spune-le bun venit în viața ta (sau, mai degrabă, a sufrageriei tale) rafturilor metalice, dulapurilor suspendate, etajerelor pe care fotografiile înrămate din vacanță de-abia așteaptă să-și găsească locul binevenit. 

Pe rafturile metalice îți poți așeza alte obiecte decorative - așa cum sunt vazele cu flori -, cărțile sau plantele decorative.

Organizează, organizează și… organizează

Dincolo de corpuri de iluminat, mobilă dispusă pe verticală, rafturi metalice ingenioase, culori, un principiu de aur mai ales în amenajarea spațiilor mici este cel al organizării. 

Un spațiu mic, cu obiecte alandala, îți va crea impresia că e sufocant, chiar dacă ai pereții albi, mobila potrivită și așa mai departe. În plus, când cărțile sau jucăriile copilului sunt împrăștiate peste tot, te vei împiedica de ele, vrând-nevrând.

Nu trebuie să devii Marie Kondo a organizării și nici să faci din ordine și organizare scopul suprem al vieții tale. 

Te îndemnăm, însă, să creezi un sistem care să-ți fie confortabil de menținut pe termen lung, și nu care să pună presiune extra pe tine. 

Pentru asta, ai putea folosi cutii de depozitare pe care să le amplasezi în anumite locuri pe rafturile metalice, spre exemplu. Testează și vezi ce ți se potrivește.

Sperăm că recomandările noastre îți oferă o perspectivă mai optimistă asupra spațiului din livingul tău. Totodată, ne dorim ca ele să te „echipeze” cu minimul necesar pentru amenajarea și organizarea micii tale sufragerii. Mult succes cu proiectul tău de amenajare!